Biuro Usług Komputerowych TECOM

dla przedszkoli i szkół

Jadłospis.

Jadłospis, to bardzo prosty w obsłudze program do tworzenia i planowania jadłospisów w placówkach żywienia zbiorowego. Bezpośrednie powiązanie jadłospisu z magazynem żywności, pozwala w efektywny sposób wykorzystywać jego zasoby, oraz planować ewentualne zakupy (na bazie planowanych posiłków, można zamówić niezbędne produkty). Program może pracować w jednym z dwóch trybów: wydawanie posiłków lub planowanie posiłków.W wielu placówkach żywienia zbiorowego, na bazie wzajemnego zaufania i doświadczenia pracowników, nie istnieje coś takiego jak formalne planowanie posiłków. Gdy kucharz usłyszy ‘łazanki z kapustą i kiełbasą - 80 posiłków”, to wie, że z magazynu musi pobrać 15 paczek makaronu, dwie główki kapusty, sześć cebul i osiem kilogramów kiełbasy. Zdejmując produkty z półek, notuje w zeszycie co zostało pobrane z magazynu (acha, olej mi się skończył to wezmę litr - i do zeszytu). Ustawiając program Jadłospis w trybie wydawania posiłków, będzie on pracował właśnie w taki sposób (jadłospis, jego kaloryczność, koszty porcji, itp. powstanie w formie listy po jego sporządzeniu).Coraz częściej jednak do spraw żywienia zbiorowego podchodzi się w sposób planowy. Gdy ustawimy program Jadłospis w trybie planowania posiłków, będziemy mogli planować posiłki z uwzględnieniem ich wartości odżywczych, zawartości podstawowych składników pożywienia (białko, tłuszcze, węglowodany), kontrolując jednocześnie limit kosztów. Na bazie zaplanowanych posiłków wygenerujemy listy zakupów, dzięki czemu stany magazynowe pozostawać będą na poziomie minimalnym.

1. Magazyn.

Przed przystąpieniem do sporządzania jadłospisów, niezbędne jest wypełnienie magazynu produktów spożywczych. Przenosząc fizyczną zawartość magazynu do kartoteki komputerowej, proszę nie zapomnieć o produktach, których w fizycznym magazynie nie ma, ale które powinny tam być (stany zerowe). Dla każdego produktu występującego w magazynie, program prowadzi pełną kartotekę ruchów magazynowych (przyjęcia i wydania), z zapisem daty i dokumentu na podstawie którego ruch ten wystąpił. Program na bieżąco prowadzi nadzór nad stanem magazynu (zarówno ilościowy jak i wartościowy).

 

Przyjmując produkty na magazyn, możemy je powiązać z domyślnym dostawcą oraz wzorcem wartości odżywczych (edytowalne listy dostępne w ustawieniach programu). Dzięki tym powiązaniom, zamówienie produktu może ograniczyć się tylko do podania zamawianej ilości produktu, a użycie go w jadłospisie, automatycznie zmodyfikuje wartość odżywczą posiłku. Wbudowany w program moduł wydruków, pozwala wydrukować raporty o przychodach na magazyn w wybranym okresie, zarówno w formie globalnej (wszystko), jak i z podziałem na dostawców, czy nawet na konkretne dostawy.

2. Jadłospis.

W zależności od ustawienia programu, zawartość jadłospisu może być efektem świadomej działalności (planowania) lub zapisem rzeczywistości (zawartość konkretnego jadłospisu to zapis tego, co pobrał kucharz z magazynu, aby sporządzić posiłek). Korzystając z pierwszej opcji (planowanie), mamy możliwość budowania posiłków wzorcowych.

 

3. Projektowanie.

Projektowanie jadłospisu odbywa się ręcznie (wskazujemy produkt i podajemy jego ilość) lub automatycznie (tryb planowania i opcja Wzorce). Oczywiście, każda forma projektowania jadłospisu bazuje na zawartości magazynu (lista magazynowa). Produkty wchodzące w skład jadłospisu mogą być przydzielane do konkretnych posiłków (nazwy posiłków definiowane w ustawieniach programu) lub do jadłospisu jako takiego (bez podziału na konkretne posiłki). Projekt konkretnego jadłospisu nie musi być wykonany „przy jednym podejściu”. Do projektu jadłospisu można wracać i modyfikować go, aż do momentu wydania produktów z magazynu.


 Opis programu:  PJ.pdf                                       Pobierz wersję DARMOWĄ:  DARMO_PJ.exe